Είναι μια εργαστηριακή εξέταση που επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει την «ολική αντιοξειδωτική ικανότητα» ["total antioxidant capacity" (TAC)] ενός τροφίμου, τοποθετώντας ένα δείγμα της τροφής σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα, μαζί με ορισμένα μόρια που παράγουν δραστικότητα ελεύθερων ριζών και ορισμένα άλλα μόρια που είναι ευάλωτα στην οξείδωση .
Μετά από λίγο, μετρούν πόσο καλά το δείγμα προστάτευε τα ευάλωτα μόρια από την οξείδωση από τις ελεύθερες ρίζες.
Όσο λιγότερη είναι η βλάβη των ελεύθερων ριζών, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιοξειδωτική ικανότητα της υπό δοκιμή ουσίας.
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:
Oxygen-radical absorbance capacity assay for antioxidants.Cao G, Alessio HM, Cutler RG.Free Radic Biol Med. 1993 Mar;14(3):303-11.
Development and validation of an improved oxygen radical absorbancecapacity assay using fluorescein as the fluorescent probe.Ou B, Hampsch-Woodill M, Prior RL.J Agric Food Chem. 2001 Oct;49(10):4619-26.
Oxygen radical absorbance capacity of different varieties of strawberry and the antioxidant stability in storage.Li C, Huang WY, Wang XN, Liu WX.Molecules. 2013 Jan 25;18(2):1528-39.