Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ικανότητα ριζικής απορρόφησης οξυγόνου

         
oxygen radical absorbance capacity (ΟRAC)

         

Ερμηνεία:

Είναι μια εργαστηριακή εξέταση  που επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει την «ολική αντιοξειδωτική ικανότητα» ["total antioxidant capacity" (TAC)] ενός τροφίμου, τοποθετώντας ένα δείγμα της τροφής σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα, μαζί με ορισμένα μόρια που παράγουν δραστικότητα ελεύθερων ριζών και ορισμένα άλλα μόρια που είναι ευάλωτα στην οξείδωση . 

Μετά από λίγο, μετρούν πόσο καλά το δείγμα προστάτευε τα ευάλωτα μόρια από την οξείδωση από τις ελεύθερες ρίζες.

 Όσο λιγότερη είναι η βλάβη των ελεύθερων ριζών, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιοξειδωτική ικανότητα της υπό δοκιμή ουσίας.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Oxygen-radical absorbance capacity assay for antioxidants.Cao G, Alessio HM, Cutler RG.Free Radic Biol Med. 1993 Mar;14(3):303-11.

Development and validation of an improved oxygen radical absorbancecapacity assay using fluorescein as the fluorescent probe.Ou B, Hampsch-Woodill M, Prior RL.J Agric Food Chem. 2001 Oct;49(10):4619-26.

 Oxygen radical absorbance capacity of different varieties of strawberry and the antioxidant stability in storage.Li C, Huang WY, Wang XN, Liu WX.Molecules. 2013 Jan 25;18(2):1528-39. 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Διατροφολογία: